Selasa, 28 Februari 2012

PUDING KEJU



PUDING KEJU
Sumber :Alongroz

Bahan-bahan

  • 13g Serbuk agar-agar
  • 1 liter Air
  • 120g gula
  • 3 biji telur
  • 120-150g Biskut Cheese - blend halus
  • 1 sdb. tepung kastad
  • 400ml susu cair
  • 200g susu pekat 
  • 50g mentega

Cara membuatnya

  • Masak serbuk agar-agar dengan air sehingga hancur. Kacau selalu.
  • Masukkan gula dan kacau sehingga sebati.
  • Pukul telur sehingga rata dan campurkan biskut dengan tepung kastad.
  • Masukkan susu dan kacau sebati.
  • Tuangkan ke dalam adunan agar-agar tadi dan tutup api apabila mendidih.
  • Masukkan mentega sehingga sebati. Tuang ke dalam tin/acuan dan biarkan sejuk di suhu bilik.
  • Sejukkan sebelum di hidangkan.
**Untuk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard,blend semua sekali dalam blender.
**Bila dah tuang ke dlm adunan agar-agar, adunan akan jadi pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. 

** Padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sedikit), baru lah dituang kedalam mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang).-Kak Nor secubit garam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan