UDANG MASAK LEMAK CILI API
Sumber:daridapursuzana
Bahan-bahan
- 500 gm.udang
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm.kunyit hidup
- 2 cm.halia
- 10 biji cili padi
- santan secukupnya
- 1 batang serai
- 1 keping asam gelugur
- garam/gula sebagai perasa
- 2 helai daun limau purut
- Kisar bawang merah,bawang putih,halia dan kunyit.Cili padi di tumbuk kasar.
- Masukkan santan kedalam periuk dan tambahkan bahan-bahan kisar dan cili padi.
- Masak santan hingga mendidih dengan api sederhana.Masukkan serai,daun limau purut dan asam keping.
- Masukkan udang dan kacau rata dan biarkan sebentar hingga mendidih sekali lagi.
- Tambahkan garam dan gula sebagai perasa dan biarkan hingga udang masak(kulit udang bertukar kemerahan).
- Sesuaikan rasanya dan bolehlah di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan