style="text-align: center"

Sabtu, 17 Mac 2012

BISKUT COKLAT RAMBO


Salam bahagia buat semua...

Buat kukis lagi!.Musim cuti sekolah,kukis  laris sekali di rumah ini.Dapat la display sekejap kat atas meja tu,lepas beberapa jam dah tinggal sikit.
Biasanya saya buat beberapa jenis biskut dan di isi di dalam balang biskut seperti semasa sambutan hari raya.Kalau masa raya tu ,sebulan pun biskut masih ada lagi. Hari-hari biasa seperti ini mereka suka makan biskut homemade.

BISKUT COKLAT RAMBO
Sumber:Majalah Saji

Bahan-bahan
  • 250 gm.mentega
  • 100 gm.gula aising
  • 80 gm.serbuk koko
  • 50 gm.tepung jagung
  • 200 gm tepung gandum

Cara membuatnya
  • Ayak tepung gandum , tepung jagung  dan ketepikan .sementara itu panaskan oven.
  • Campurkan mentega,gula aising dan pukul hingga kembang.
  • kemudian masukkan pula tepung jagung dan tepung gandum.
  • Gaul rata hingga adunan menjadi doh yang lembut dan sesua untuk di terap.
  • Selepas itu ,canai dan terap adunan  tadi mengikut citarasa.
  • Untuk hiasan,taburkan manik warna- warni di atasnya.
  • Bakar di dalam oven pada suhu 160'C sehingga masak.Sejukkan dahulu sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.
** Berdasarkan pengalaman saya membuat biskut,biasanya resipi yang di berikan kadang-kadang tidak menepati  adunan yang kita inginkan.Kebanyakkan biskut yang saya buat telah di tambahkan tepung mengikut kesesuaian adunan samada untuk di terap atau di potong...seperti juga resipi ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan