style="text-align: center"

Sabtu, 28 April 2012

LEMON FANCY MERINGUE

Salam bahagia buat semua ....

Sudah lama saya ingin mencuba untuk membuat meringue ini.Akhirnya setelah berjaya membuatnya ,ia agak hangus sedikit ,mungkin oven panas sangat.Kalau mengikut resipi asal dari Majalah Sedap,sewaktu membakarnya pintu oven kena buka sedikit tetapi saya tidak membukanya...lepas tu lupa pula nak letak warna kuning.Tu la.. asyik terlupa dan pelupa pula!!
LEMON FANCY MERINGUE
Sumber:Majalah Sedap

Bahan-bahan
  • 2 biji putih telur
  • 1/4 sdt.garam
  • 1/2 sdt.krim tartar
  • 150 gm.gula pasir halus
  • 1/2 makan air perahan lemon
  • pewarna pink,kuning muda dan hijau muda
Bahan pelengkap
  • 1 bungkus biskut kecil
  • 1 bungkus biskut panda
Cara membuatnya
  • Pukul putih telur,garam dan krim tartar hingga setengah kembang.
  • Masukkan gula pasir halus sedikit demi sedikit sambil di pukul sehingga pekat dan licin.Masukkan air perahan lemon.Pukul rata sehingga berkilat.
  • Bahagikan kepada kepada 3 bahagian.Setiap bahagian di campurkan warna pink,warna hijau muda dan warna kuning muda serta di kacau rata.
  • Masukkan dalam piping bag dan gunakan nozzle bintang .Picit bentuk kecil di atas loyang pembakar
  • Bakar selama 35min.dengan api bawah suhu 100'C dengan pintu sedikit terbuka sehingga kering.
  • Bila masak,simpan meringue dalam bekas kedap udara supaya tidak lembab.
**Bungkus biskut meringue dengan biskut kecil dan biskut panda(kalau nak buat door gift).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan