Sabtu, 12 Mei 2012

IKAN BAKAR


Salam bahagia buat semua...

IKAN BAKAR
Sumber:dari dapur 

                                       Bahan-bahan
  • 2 ekor ikan kembung besar
  • 1 sudu kecil bawang putih kisar
  • 2 sudu besar bawang merah kisar
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • garam/gula secukup rasa
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • sedikit perahan air limau nipis
  • hirisan daun limau purut
  • hirisan serai.
Cara membuatnya
  • Bersihkan ikan dan lumur dengan semua bahan-bahan dan perapkan selama 1/2 jam.
  • Bakar sehingga masak(saya menggunakan dapur arang).
  • Bila masak hidang panas-panas dengan nasi putih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan