style="text-align: center"

Isnin, 14 Mei 2012

ROTI COMEL
























Salam bahagia buat semua...
Semasa memandu ke tempat kerja pagi tadi,harap-harap hari ini akan menjadi hari yang.. non-hectic day.Tapi rupa-rupanya ia menjadi hectic dengan tak semena-mena.Muhasabah diri ...Saya kembali kepadaNya yang satu,menginsafi diri dan merenung kembali segala kesilapan dan memperbetulkan kembali.
Having my sweet time in the kitchen again...buat roti.Jom tengok bawah.
ROTI COMEL
Sumber:Dari dapur Azura Basir.

Bahan-bahan
  • 500 gram tepung Superfine
  • 1 sudu teh serbuk penaik 
  • 1 sudu teh bread improver 
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 bungkus yis kering
  • 2 sudu marjerin
  • 2 sudu shortening
  • 2 sudu susu pekat manis
  • 1 biji telur
  • Sedikit air ais
Cara membuatnya
  • Satukan kesemua bahan dan ramas perlahan.
  • Seterusnya masukkan air ais sedikit demi sehingga boleh diuli.
  • Uli adunan hingga menjadi doh kemudian biarkan selama 1 jam. Biarkan doh menjadi kembang 2 kali ganda.
  Bahan-bahan untuk inti roti
  • 10 tangkai cili kering 
  • 1 labu bawang besar-potong dadu
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 tin kecil sardin
  • 2 biji ubi kentang-potong dadu
  • Sedikit sayur campur dingin beku 
  • Sedikit sosej
Cara membuatnya
  • Hancurkan sardin.
  • Kisar halus cili kering
  • Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
  • Seterusnya masukkan cili kisar dan masak hingga timbul minyak, kemudian masukkan sardin.
  • Seterusnya masukkan kentang serta ditambah sedikit air untuk bagi kentang .
  • Sejukkan inti
Untuk roti sardin
  • Canaikan doh dan masukkan inti sardin seperti membuat pau.
  • Sapukan dengan egg-wash dan taburkan slices almond(tambah sendiri)
Untuk inti sosej
  • Canaikan doh dengan saiz segi empat memanjang. Letakkan sosej di tengah-tengah dan gulung.
Untuk mini pizza
  • Canaikan doh secara membulat, sapukan sos cili dan mayonis di atas doh yang telah dicanai. Taburkan sosej yang dipotong bulat, seterusnya taburkan sayur campur sejuk beku dan hiaskan atasnya dengan picitan sos cili dan mayonis.
  • Bakar kesemua roti dalam ketuhar dengan kepanasan 180'C sehingga roti berwarna coklat.
Nota:adunan roti ini boleh juga di jadikan roti dengan inti lain seperti inti kaya,inti kacang merah selain dari 3 yang di cadangkan di atas mengikut kreativiti sendiri.Tenkiu.. Azura Basir.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan