Isnin, 30 Julai 2012

CURRY PUFF


Salam bahagia buat semua yang membaca.... 

Curry puff ini senang di buat,cepat di makan kerana saya menggunakan Puff pastry ready made.Ia amat rangup sekali dan sedap di makan bersama secawan Nescafe.
Langkah-langkah membuatnya saya tunjukkan di sini.Resipinya adalah dari blog Tiffin biru.Tq.

CURRY PUFF
Sumber:blog Tiffinbiru.

Bahan-bahan
  • 2 biji ubi kentang saiz sederhana
  • 1 keping daging burger ayam/daging kisar
  • 1 biji bawang holland saiz sederhana-dadu kecil
  • 2 ulas bawang putih-cincang halus
  • 2 keping hirisan halia muda-cincang halus
  • 1/2 sudu besar cili kisar
  • 1/2 sudu besar rempah kari daging
  • 1 tangkai daun kari
  • 1/2 cawan air
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan lain
  • 1 paket puff pastri jenama Kawan(10 keping saiz 4x4 inci)
  • 1 biji telur-kacau sedikit untuk sapu
  • serbuk lada hitam secukupnya
  • bijan secukupnya

Cara membuat intinya
  • Kentang di kupas,cuci dan dadu kecil,rebus hingga empuk dan toskan.
  • Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar,bawang putih,halia dan daun kari hingga harum.
  • Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.Tambah rempah kari,kacau dan tuangkan air.
  • Masukkan daging burger/daging cincang(hancurkan terlebih dahulu),kacau rata dan masukkan kentang.
  • Tambahkan garam,gula secukup rasa.Masak hingga kering.Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat dan sejukkan.

Untuk curry  puff 
  • Ambil sekeping puff pastri ,biar puff pastri itu sejuk sedikit.Jangan biarkan lama pada suhu bilik kerana ia akan susah di bentuk.
  • Taburkan sedikit tepung di atas papan dan canai biar ia nipis sedikit.Saya tidak mencanainya.
  • Buatkan bentuk segi tiga seperti dalam gambar.
  • Letakkan satu sudu besar inti di tengah-tengahnya.Saya telah menaburkan sedikit hirisan daun bawang ke dalam intinya.Cantumkan dan kelim/tekan tepinya dengan garfu seperti membuat karipap biasa.
  • Buat kaedah yang sama untuk baki puff pastri yang lain hingga intinya habis.
  • Susun dalam dulang pembakar,kelarkan sedikit,sapu kuning telur dan taburkan bijan dan sedikit serbuk lada hitam.
  • Bakar dalam oven yang telah di panaskan pada suhu 190'C selama 25 min. atau sehinga kuning keemasan.
  • bila masak sejukkan sebentar sebelum di makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan