style="text-align: center"

Khamis, 1 November 2012

KERABU IKAN REBUS

























Salam bahagia buat semua..
Bersua kembali di sini.. selepas empat hari tidak menulis dek kerana sentiasa keletihan selepas pulang dari kerja,saya tak berkesempatan nak up date blog.Waktu ini rasa tenang sikit,semua stress pun dah pergi belayar jadi bolehlah saya masukkan entri Kerabu ikan rebus ni.Sukatan bahan kerabu boleh di sesuaikan dengan citarasa sendiri.

KERABU IKAN REBUS
Sumber:daridapursuzana
Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan Tongkol/Aya
  • 1 biji bawang merah-hiris nipis
  • 1 biji lada merah-potong nipis
  • 1 biji lada hijau-potong nipis
  • air perahan limau nipis secukupnya
  • sos ikan secukup rasa
Cara membuatnya
Bersihkan ikan dan rebus dengan sedikit air sehingga masak.Sejukkan sebentar dan ambil isinya sahaja dan hancurkan dengan sudu.
Gaulkan dengan bawang merah,lada merah dan hijau serta tambahkan air perahan limau nipis dan sos ikan.Gaul rata dan biarkan sebati.
Sesuaikan rasa masam dan masinnya secukup rasa yang kita inginkan.Sedia untuk di hidangkan dengan nasi putih.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan