style="text-align: center"

Khamis, 27 Disember 2012

AYAM BAKAR BEREMPAH

Salam bahagia buat semua....
Ayam bakar yang sedap di makan dengan Sos lada hitam dan Coleslaw.Saya hanya menggunakan bahagian kepak ayam yang menjadi kesukaan saya.Ia sedap di makan begitu sahaja dan sesuai untuk di buat barbeku.Ini dia resepi asalnya.

KEPAK AYAM BEREMPAH
Sumber:yatiememories.blogspot.com/.tq

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • garam secukup rasa
Cara membuatnya
  • Bersihkan ayam dan basuh.Toskan hingga kering.
  • Kisar bawang besar,bawang putih dan halia bersama.Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata
  • Perapkan selama dua jam atau lebih.
  • Gunakan pemanggang ajaib atau kuali non-stick dan bakar ayam selama 30 minit atau sehingga masak.
Coleslaw
bahan racik halus
  • 1/2 biji kecil kobis manis
  • 1 batang karot kecil
Sos (gaul rata)
  • 1 cawan mayonis
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • 1 sudu besar jus limau kasturi atau jus lemon
  • 2 sudu besar air sejuk
Cara membuatnya
Gaulkan semua bahan dan sejukkan beberapa jam sebelum di hidangkan bersama ayam bakar.
Sos lada hitam
  • 1 labu bawang besar-dadu
  • 4-5 sudu besar serbuk lada hitam kisar
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar kicap
  • 1 cawan air rebusan tulang ayam/daging-boleh gantikan dengan serbuk pati ayam
  • 1 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan 1/2 cawan air
  • 2 sudu besar susu cair
  • 1 sudu besar mentega-untuk menumis
  • garam dan sedikit gula
Cara membuatnya
  • Panaskan mentega dan tumis bawang sehingga layu.
  • Bila sudah agak wangi,masukkan air rebusan/pati ayam.
  • Bila dah pekat,masukkan sos tomato,lada hitam,kicap dan tepung jagung.
  • Masukkan susu cair dan kacau rata.Sesuaikan rasanya dengan garam dan gula.
  • Bila menghidang,curahkan sedikit sos lada hitam keatas ayam bakar dan makan bersama coleslaw.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan