style="text-align: center"

Jumaat, 11 Januari 2013

DAGING GORENG KUNYIT

 Salam bahagia buat semua...
Daging goreng kunyit selalu sahaja saya buat kalau malas nak rujuk mana-mana resepi.Cara short cut supaya cepat dan mudah di sediakan.Sedap di makan dengan nasi putih dan sambal belacan serta sayur goreng.
Daging goreng kunyit ini di campur dengan sedikit hirisan jantung.Sedikit gula di tambah untuk melembutkan daging.Lagipun saya orang Kelantan,asal masak apa-apa pun mesti nak tambah gula!kalau tak masukkan gula tak sah jadinya!..he..he

DAGING GORENG KUNYIT
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan
  • 250 gm.daging lembu
  • 100 gm.jantung lembu
  • 1 ulas bawang besar-potong bulat
  • 1 biji lada hijau besar-potong serong
  • 1 biji lada merah besar-potong serong
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu besar serbuk kunyit
  • garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya
  • Daging dan jantung lembu di potong nipis.Siramkan dengan air dan toskan.
  • Masukkan ke dalam bekas,gaul bersama dengan serbuk kunyit,serbuk lada hitam,garam dan gula secukup rasa.Perapkan sekejap(15 minit).
  • Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan goreng daging dengan api yang sederhana.
  • Bila daging hampir masak,tambahkan bawang besar, lada merah dan lada hijau.Kacau biar rata.Goreng sebentar lagi.
  • Setelah daging masak,bolahlah di hidangkan.

1 ulasan: