Saya masak sup lagi.Kali ini menggunakan kombinasi bahan-bahan yang ada dalam peti sejuk.Sentiasa saja masak sup dan makan sup tapi badan tak juga ramping-ramping!.
Sekarang ni tengok sup rasa macam bosan ,tapi kalau lama tak makan jadi rindu pula!.Ada ke patut rindu kat sup!..
SUP CAMPUR CENDAWAN,TOFU DAN UDANG
Olahan:daridapursuzana
Bahan-bahan
- 5 ekor udang
- 5 biji cendawan butang-potong nipis
- 1 batang tofu telur-potong bulat dan goreng
- 1/2 cawan taugeh
- 1/2 biji bawang besar-hiris nipis
- 5 ulas bawang putih-di ketuk
- 1/2 kiub pati ayam
- 2 sudu besar rempah sup Adabi
- 1 biji lada besar hijau-potong bulat
- 1 biji lada besar merah-potong bulat
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- sos ikan secukup rasa
- Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya.
- Tambahkan air secukupnya untuk kuah sup dan masukkan rempah sup dan kiub pati ayam.
- Masukkan cendawan butang dan biarkan hingga mendidih.Akhir sekali masukkan lada merah dan hijau,udang serta tofu telur dan taugeh.
- Tambahkan sos ikan secukup rasa dan serbuk lada hitam.Biarkan sebentar,padamkan api dan sedia untuk di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan