style="text-align: center"

Isnin, 7 Januari 2013

SUP CAMPUR CENDAWAN DAN TOFU

Salam bahagia buat semua...
Saya masak sup lagi.Kali ini menggunakan kombinasi bahan-bahan yang ada dalam peti sejuk.Sentiasa saja masak sup dan makan sup tapi badan tak juga ramping-ramping!.
Sekarang ni tengok sup rasa macam bosan ,tapi kalau lama tak makan jadi rindu pula!.Ada ke patut rindu kat sup!..

SUP CAMPUR CENDAWAN,TOFU DAN UDANG
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan
  • 5 ekor udang
  • 5 biji cendawan butang-potong nipis
  • 1 batang tofu telur-potong bulat dan goreng
  • 1/2 cawan taugeh
  • 1/2 biji bawang besar-hiris nipis
  • 5 ulas bawang putih-di ketuk
  • 1/2 kiub pati ayam
  • 2 sudu besar rempah sup Adabi
  •  1 biji lada besar hijau-potong bulat
  • 1 biji lada besar merah-potong bulat 
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • sos ikan secukup rasa
Cara membuatnya
  • Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya.
  • Tambahkan air secukupnya untuk kuah sup dan masukkan rempah sup dan kiub pati ayam.
  • Masukkan cendawan butang dan biarkan hingga mendidih.Akhir sekali masukkan lada merah dan hijau,udang serta tofu telur dan taugeh.
  • Tambahkan sos ikan secukup rasa dan serbuk lada hitam.Biarkan sebentar,padamkan api dan sedia untuk di hidangkan
Bye..bye sampai jumpa lagi!!terimakasih kerana singgah di sini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan