Ahad, 10 Februari 2013

SARDIN PUFF

Salam bahagia buat semua...

Selamat berhari minggu buat semua.Hari ini kawan-kawan yang berbangsa Cina menyambut Tahun Baru Cina.Saya pula bercuti ,dapatlah buat Sardin puff ini untuk dibuat makan- makan sebab keluarga abang dari Kuantan pulang bercuti.Resepinya adalah dari blog My Kuali.Saya menggunakan pastri puff ready made.Sekejap sahaja dan siap.Sedap di buat sarapan pagi atau minum petang.  
SARDIN PUFF
Sumber:My Kuali.blogspot

Bahan-bahan

1 tin sardin -asingkan sosnya
1 ulas bawang putih-cincang halus
1 hirisan nipis halia-cincang halus
1 biji bawang besar-di dadu
1 sudu teh cili kering kisar
1/2 sudu besar sos cili
3/4 sudu besar kicap
1 biji limau kasturi-perah jusnya
daun sup/ bawang -cincang   saya tambah

Bahan lain
1 paket pastri puff 4x4 inci-10 keping
1 biji telur kuning-untuk sapuan
sedikit serbuk lada hitam-pilihan
bijan goreng  saya tambah  

Cara membuat intinya
  • Hancurkan sardin.Dengan api sederhana,panaskan sedikit minyak,tumis bawang besar,bawang putih dan cili kisar hingga garing.Masukkan sos cili,kicap dan sardin tadi.Kacau rata.  
  • Tambahkan jus limau kasturi dan gaul rata.Masak sekejap lagi,angkat da sejukkan sebelum di gunakan.
  • Keluarkan pastri puff dari freezer dan biar sekejap(jangan sampai lembik).Ambil sekeping pastri puff,kerat dua ,kelarkan-kelarkan satu bahagian.
  • Bahagian satu lagi letakkan inti sadin.Tutup dengan bahagian yang di kelar.tekan tepi-tepinya dengan garfu (saya gulung sahaja barulah di kelar).
  • Susun dalam loyang yang telah di lengser dengan sedikit mentega.Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam(saya tabur bijan goreng)  .
  • Bakar pada suhu 190'C selama 20-25 minit atau sehingga pastri berwarna kekuningan dan rangup
  • Sejukkan di atas jaringan sebelum di hidangkan. 

2 ulasan:

  1. Tumpang minum pagi di sini ye ...sedap nampaknya sardi puff tu.

    BalasPadam
  2. Jemput makan Amie.memang sedap rangup je..

    BalasPadam