style="text-align: center"

Jumaat, 29 Mac 2013

CHICKEN CHOP


As-Salam buat semua..

Selamat bertemu kembali.Susahnya nak dapat talian internet ni.Asyik mogok je!.Kalau ada pun tersekat-sekat pula.Dah hampir setengah jam dok depan PC ni baru lah dapat masukkan entri Chicken chop ni.Satu hidangan Chicken chop ni boleh membuat saya begitu kekenyangan-large portion! hee..he.
Resepinya adalah dari blog Kak Norlie-Chicken chop goreng.Dah memang Chicken chop kena goreng jadi saya tak letaklah perkataan goreng tu!

CHICKEN CHOP
sumber:norlieharumaini.blogspot.com .Tq!

Bahan-bahan
3 bahagian peha/ dada ayam (650gm/potongan besar) - buang tulang
3 ulas bawang putih - kisar halus
6 inci halia - kisar halus
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar saus manis ABC(Heinz)
1 sudu kecil serbuk lada sulah/lada putih
Garam

Salutan:
1 biji telur | kacau
2 sudu besar tepung gandum
100gm bread crumbs
*saya tidak buat salutan utk.ayam ini
*ayam sepatutnya di potong nipis .

Cara membuatnya
  • Bersihkan ayam dan gaulkan ayam bersama bahan kisar, sos tiram, saus manis, serbuk lada sulah dan garam.Masukkan dalam bekas bertutup dan perapkan selama 3 jam dalam peti ais.
  • Setelah cukup masa memerap, gaulkan pula dengan tepung gandum.
  • Pecahkan telur dalam mangkuk dan kacau.
  • Ambil ayam dan celupkan dalam telur kemudian salut dengan bread crumbs.Buat satu persatu.
  • Goreng dengan api sederhana besar agar ayam masak sekata.

SOS LADA HITAM

Bahan-bahan
2 sudu besar mentega
1 1/2 sudu besar tepung gandum
1 biji bawang besar-potong dadu
1 biji tomato -potong dadu
1 tin cendawan butang - hiris halus
1 ketul kiub pati ayam
2 cawan air
sedikit kicap pekat,sedikit sos tiram
sedikit sos cili/sos tomato
garam dan gula secukup rasa
1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
tepung jagung(standby)

Cara membuatnya
  • Cairkan mentega dengan api kecil.Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang.
  • Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi.
  • Masukkan kiub pati ayam dan kacau.Masukkan air tadi dan cendawan butang serta kacau.Tambah sos cili.Kacau hingga sebati.
  • Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. Perhatian- jangan sampai hitam sangat, agak-agak kecoklatan dah cukup.Nanti tak cantik bila dihidang.Apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
  • Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau.
  • Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa.Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit.Kacau hingga mendidih.
  • Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.
*bila sejuk biasanya ia akan pekat dengan sendirinya.

COLESLAW

kobis manis - cincang
sedikit karot - dadu
mayonis
susu pekat

Gaul rata dan sejukkan di dalam peti ais kemudian bolehlah dihidangkan.


MASH POTATO

1 kg.kentang - rebus empuk tos dan lenyek
sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit mentega

Gaul semua hingga lembut dan halus.

ROUX

2 sudu besar mentega
2 - 3 sudu besar tepung gandum
1 Liter air
1 kiub pati ayam


  • Panaskan mentega dan masukkan tepung.
  • kacau tanpa henti hingga keperangan.
  • masukkan air dan kiub pati ayam, masak hingga mendidih ikut kepekatan yang di ingini.
  • bolehlah siram atas mash potato yang di telah di bulatkan(saya guna ais krim scoop)
* sekiranya nak warna gelap masukkan sedikit kicap.
* boleh taburkan serbuk lada hitam

1 ulasan: