Isnin, 18 Mac 2013

KEK NANGKA


As-Salam buat semua ...

Selamat bertemu kembali di dapur maya ini.Hari ini saya nak entrikan satu lagi kek yang yang saya cuba buat menggunakan buah nangka .Tekstur kek ini nampak longgar kerana di tambah kelapa parut.Saya tidak berapa suka makan buah nangka yang yang fresh jadi jalan penyelesaiannya ialah dengan mengolah jadi kek.Mujur jumpa resepi kat blog Singahsana kitchen.Kalau tidak siapa la  yang nak menghabiskan buah nangka itu.
KEK NANGKA
Sumber:singahsana kitchen

Bahan-bahan
6 biji telur gred B
200 gm tepung gandum/superfine
200 gm buah nangka-cincang
130 gm kelapa parut kering
225 gm mentega
130 gm gula kastor
1/2 sudu teh baking powder
2 sudu besar susu pekat manis

Cara membuatnya
  • Panaskan oven dan pukul mentega dengan gula hingga kembang dan gebu.Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
  • Masukkan kelapa parut,nangka dan susu pekat manis.Gaul dengan spatula hingga rata.
  • Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik hinga rata dan sebati.Masukkan adunan kek ke dalam loyang yang telah di sapu mentega dan di alas dengan baking sheet.
  • Bakar dalam oven dengan suhu 170 'C selama 45 minit bergantung pada oven masing-masing.
  • Sejukkan dahulu sebelum di potong.

2 ulasan:

  1. Mesti bau harum kek nangka ni kan Suzana.... sedapnya!

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang harum dan bau manisnya ada di keliling dapur!

      Padam