style="text-align: center"

Khamis, 30 Mei 2013

KERABU SUHUN

 As-Salam buat semua..

Semasa mengemas almari stok makanan kering saya terjumpa beberapa gulungan suhun yang entah bila saya beli.Tak perasan bila pula ia duduk bertapa di situ.Nak clearkan stok,saya buat Kerabu Suhun yang sedap di makan begitu sahaja ataupun bersama nasi.

KERABU SUHUN
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan
6 gulungan suhun
1 labu bawang besar
2 biji tomato
5 tangkai cili padi
1 pokok daun bawang
1 pokok daun sup
2 batang serai
10 ekor udang
3 ekor sotong
1 bahagian dada ayam
jus limau nipis
2 sudu besar kicap cair
sos ikan secukupnya
sedikit gula

Cara membuatnya
  • Celur suhun sekejap dan toskan.Ayam,udang dan sotong juga di rebus.Buang kulit udang.
  • Bawang besar,tomato cili padi dan serai di potong nipis
  • Daun bawang dan daun sup di potong anggaran setengah inci.
  • Suhun yang telah di celur tadi di gaulkan dengan semua bahan di atas hingga rata serta secukup dan sesedap rasa yang di inginkan.Bahan-bahan boleh di tambah ikut keperluan rasa masing-masing.
  • Boleh di hidang kan begitu sahaja ataupun di makan dengan nasi putih bersama lauk-pauk lain.

3 ulasan:

  1. Salam kak..

    sedapnya kerabu suhun..dah lama la x makan suhun ni..

    BalasPadam
  2. sedapnya. lagi2 kalo ratah gitu je.

    BalasPadam