style="text-align: center"

Rabu, 9 Oktober 2013

MARBLE CHOCOLATE CHEESE CUP CAKE

As-Salam buat semua...

Kali ini saya buat kek cawan yang ada cheese pula kerana masih ada lagi lebihan cream cheese semasa membuat Marble cheese brownies hari tu.Simpan lama-lama nanti berkulat pula.Supaya kek cawan tidak melimpah keluar semasa di bakar,susun mangkuk kertas dalam bentuk membulat atau gunakan tin pembakar bulat seperti tudung periuk dan satu lagi jangan isi adunan terlalu penuh. Jangan aturkan kek dalam susunan empat segi mengikut bentuk tin pembakar.Kek di bahagian belakang dan tepi akan mengembang dengan lebih cepat kerana suhu di situ lebih panas.Adunan mungkin akan melimpah keluar dari mangkuk kertas.

MARBLE CHOCOLATE CHEESE CUP CAKE
Sumber:Sinar kehidupanku.blogspot

Bahan A
180 gm mentega
170 gm gula kastor    saya letak 150 gm
3 biji telur gred A
20 gm serbuk koko
120 gm tepung halus(superfine)  boleh juga guna tepung gandum
1 sudu teh baking powder  

Bahan B
250 gm cream cheese
60 gm gula kastor  saya letak 50 gm
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur gred A

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 160 'C.Ayak tepung dan baking powder bersama.Ketepikan.
  • Putar mentega dan gula hingga putih.
  • Masukan telur satu- persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  • Perlahankan speed,masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis.Gaul rata dengan spatula.
  • Dalam mangkuk adunan lain yang bersih dan kering,masukkan cream cheese,esen vanila dan gula.Putar hingga sebati.
  • Masukkan telur dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  • Ambil dalam 2 sudu besar adunan coklat dan masukkan ke dalam cawan kertas dan ratakan.
  • Kemudian ambil dalam  sudu besar adunan cream cheese pula dan ratakan.
  • Akhir sekali,ambil 2 sudu besar adunan coklat dan ratakan.Lebihan cream cheese saya hiaskan atas kek.
  • Bakar selama 20-25 minit atau hingga masak.Sejukkan sebelum di hidangkan.
** Jika cawan kertas kecil sukatan 2 sudu besar tidak sesuai kerana kek akan penuh dalam cawan kertas dan akhirnya bila di bakar ia akan melimpah keluar.Jadi sesuaikan sukatan dengan saiz cawan kertas anda.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan