Bingka ubi kayu-salah satu kuih kesukaan saya.Kalau jumpa ubi kayu mesti nak buat kuih bingka ni.Rasanya lemak-lemak manis,sesuai unuk di buat hidangan minum petang.Mula-mula nak makan sepotong saja,lepas tu 2-3 potong masuk mulut.Lastly saya kena tahan juga makan makanan manis,bawa ke tempat kerja barulah habis ,kalau tidak pantang nampak!...
Resepinya -lupa pula dah tengok kat mana.
BINGKA UBI KAYU
Olahan:daridapursuzana
Bahan-bahan
4 cawan parutan ubi kayu yang siap di perah airnya
1 cawan gula pasir saya letak 3/4 cawan
2 cawan santan pekat
1 cawan susu cair
4 biji telur
sedikit garam
3 sudu makan butter
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning
3 sudu besar tepung jagung saya tambah
Cara membuatnya
- Panaskan oven dan lengserkan acuan 8x8 dengan butter cair/minyak masak.
- Pukul gula,butter dan telur sekadar sebati kesemuanya.
- Masukkan parutan ubi kayu,baking powder,esen vanila,santan,susu cair,pewarna kuning,tepung jagung dan sedikit garam.Gaul sebati.
- Tuangkan ke dalam acuan dan ratakan minyak yang timbul di permukaan .
- Bakar selama 1 jam dengan api atas dan bawah sehingga minyak di permukaan bingka kering dan kelihatan garing di atasnya.
- Sejukkan semalaman di dalam peti ais sebelum di potong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan