style="text-align: center"

Selasa, 14 Januari 2014

BINGKA UBI KAYU

 As-Salam buat semua..
Bingka ubi kayu-salah satu kuih kesukaan saya.Kalau jumpa ubi kayu mesti nak buat kuih bingka ni.Rasanya lemak-lemak manis,sesuai unuk di buat hidangan minum petang.Mula-mula nak makan sepotong saja,lepas tu 2-3 potong masuk mulut.Lastly saya kena tahan juga makan makanan manis,bawa ke tempat kerja barulah habis ,kalau tidak pantang nampak!...
Resepinya -lupa pula dah tengok kat mana.

BINGKA UBI KAYU
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan
4 cawan parutan ubi kayu yang siap di perah airnya
1 cawan gula pasir    saya letak 3/4 cawan
2 cawan santan pekat
1 cawan susu cair
4 biji telur
sedikit garam
3 sudu makan butter
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning
3 sudu besar tepung jagung    saya tambah

Cara membuatnya
  • Panaskan oven dan lengserkan acuan 8x8 dengan butter cair/minyak masak.
  • Pukul gula,butter dan telur sekadar sebati kesemuanya.
  • Masukkan parutan ubi kayu,baking powder,esen vanila,santan,susu cair,pewarna kuning,tepung jagung dan sedikit garam.Gaul sebati.
  • Tuangkan ke dalam acuan dan ratakan minyak yang timbul di permukaan .
  • Bakar selama 1 jam dengan api atas dan bawah sehingga minyak di permukaan bingka kering dan kelihatan garing di atasnya.
  • Sejukkan semalaman di dalam peti ais sebelum di potong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan