style="text-align: center"

Rabu, 1 Januari 2014

BUTTER CHERRY LEMON CAKE

 As-Salam buat semua...
Pembuka tirai 1 Januari 2014 dengan resepi kek.Hari ini adalah hari pertama persekolahan di Kelantan.Semuanya berjalan lancar kerana yang bersekolah dua orang sahaja dan sudah pun besar-besar.Yang pangkat baby dah tak ada dalam keluarga saya,jadi keadaan tidaklah kalut sangat.Bermulah rutin saya seperti sebelumnya dengan rumah yang sunyi-sepi,apalagi selain duk depan PC ni menulis resepi!

BUTTER CHERRY LEMON CAKE
Sumber:Dapur Tanpa Sempadan.tq

Bahan-bahan
125 gm mentega
1/2 cawn gula kastor
2 biji telur gred A
1 biji lemon-parut kulit
1 sudu teh esen vanila
1 1/2 cawn tepung naik sendiri -di ayak
1/2 cawan susu segar
7 biji ceri merah-belah dua
7 biji ceri hijau-belah dua
badam cincang untuk hiasan

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 175'C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak.Ketepikan.
  • Putar mentega dengan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang.Masukkan parutan kulit lemon dan esen vanilla.putar rata.Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar sebati.
  • Masukkan belahan ceri merah dan hijau (tinggalkan sedikit untuk hiasan),dan gaul rata dengan spatula.Tuang dalam tin yang telah disediakan.Hias dengan ceri dan tabur badam cincang(saya tiada badam cincang).
  • Bakar 35 - 40 minit atau hingga masak,bergantung pada oven masing-masing.
  • Biar sejuk sekejap dan keluarkan kek, sejukkan sepenuhnya atas jaringan.

4 ulasan:

  1. selamat tahun baru...kalau kek ada lemon ni mmg peberet en somi....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat tahun baru juga buat Adda,semoga sentiasa bahagia!

      Padam
  2. uitt... sedapnya kek... belum lunch lagi nih...

    BalasPadam