style="text-align: center"

Ahad, 16 Februari 2014

ASAM PEDAS IKAN BAWAL EMAS



As-Salam buat semua...
Hari ini masak Asam pedas buat menu makan tengahari.Masak seekor sahaja ikan pun sudah cukup kerana anak-anak tak makan ikan tambahan pula kalau buat jenis yang berkuah macam ni.Resepinya dari blog kak azie yang menggunakan ikan patin tapi saya tukar ke Ikan bawal emas kerana hanya ikan tu saja yang ada dalam peti sejuk.Tak kisah la ye apa-apa ikan pun janji dapat makan..

ASAM PEDAS IKAN BAWAL EMAS
Sumber:aziejaya.blogspot.com/.thanks Kak Azie

Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal emas -saiz sederhana
1 bunga kantan-belah 4
1 ikat daun kesum
1 sudu besar pes asam jawa Adabi
garam dan gula sebagai peras
kacang bendi secukupnya

Bahan kisar
6 ulas bawang putih
2 ulas bawang besar-saiz sederhana
1 inci halia
1 senduk cili giling   guna 1/2 senduk
1 ibu jari belacan

Cara membuatnya
  • Kisar bawang ,halia dan belacan.Tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan cili giling.
  • Masak sehingga cili benar- benar masak.Bila naik minyak, masukkan bunga kantan, jika guna bunga kantan.
  • Masukkan air secukupnya.Masak dengan api perlahan sehingga mendidih, baru dimasukkan ikan dan asam jawa.  
  • Renih atas dapur dan masukkan daun kesum,kacang bendi, garam dan gula secukup rasa.Kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Sesuaikan kepekatannya.
  • Bila masak bolehlah di hidangkan bersama nasi.

4 ulasan:

  1. sya memang suka sangat bab asam pedas ni kak..selera rasanya makan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye la tu,orang kak sini sampai menambah-nambah nasi...

      Padam
  2. Bestnya asam pedas... my fav too

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang best sekali-sekala makan,membuka selera.

      Padam