style="text-align: center"

Sabtu, 15 Mac 2014

CHOCOLATE CHEDDAR CHIFFON CAKE

 As-Salam buat semua..
Cubaan pertama kali buat Kek Chiffon...bolehlah untuk makan sendiri!.Kek ini mempunyai rasa keju dan coklat,ralit juga makan, lepas sekeping -sekeping masuk mulut kerana ia lembut dan gebu tak terasa time mengunyah agaknya...Macam biasa saya suka cuba resepi dari Evelyn.

CHOCOLATE CHEDDAR CHIFFON CAKE
Sumber:My Baking Workshop.Thanks Evelyn.

Bahan-bahan
A
4 biji kuning telur gred A
70 ml susu segar
45 ml air
80 ml minyak jagung
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula kastor

Bahan di ayak
135 gm tepung gandum
15 gm serbuk koko
1 sudu kecil baking powder

B
50 gm cheddar cheese-di parut

C
4 biji putih telur
60 gm gula kastor
1/8 sudu kecil cream of tartar

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 175'c.Sediakan loyang chiffon 9 inci.
  • Dalam mangkuk yang besar,satukan semua bahan A.Gaul sebati dan masukkan bahan B dan gaul rata.
  • Pukul bahan C hingga kembang dan bertanduk/stiff.Kaup-balikkan dengan adunan A campur B tadi hingga sebati.
  • Tuang adunan kek ke dalam loyang yang di sediakan.Bakar selama 40 mnit.
  • Segera terbalikkan loyang kek bila sudah masak.Sejukkan dahulu baru di keluarkan dari acuan.
  • Taburkan atas kek dengan gula aising jika suka.


2 ulasan:

  1. ,assalam
    Sedap kek chiffon yg gebuss
    Versi voklat akak pun blm try ni

    BalasPadam