Pagi-pagi ni nak buat entri pasal sarapan pagi pula.Sekali-sekala tukar menu baru best juga,hari-hari saya asyik makan oat sahaja.Sup ini sesuai di makan begitu sahaja ataupun di makan dengan sebiji bun.Jom tengok resepi pula..
KRIM KENTANG DENGAN AYAM
Resepi:Chef Afifi Bakri,Majalah Saji April 2014
Bahan-bahan
1 biji kentang besar-potong dadu
2 ketul paha ayam
1 labu bawang besar-potong dadu
2 keping daun bay
1 liter air
1/2 cawan krim
garam dan lada putih secukup rasa
sedikit serbuk lada hitam saya tambah
Cara membuatnya
- Tumis bawang dengan sedikit mentega,masukkan kentang dan air.Biarkan mendidih.
- Kemudian masukkan ayam.Reneh sehingga kentang dan ayam masak.
- Asingkan ayam,kemudian kisar kesemua bahan sup.
- Carikkan isi ayam dan masukkan semula ke dalam sup dan renehkan selama 5 minit
- Jika sup terlalu pekat,boleh tambahkan air,jika sup sedikit cair renehkan lagi sehingga agak pekat.
- Akhir sekali masukkan krim dan perasakan dengan garam,lada putih dan sedikit serbuk lada hitam.
kalau anak ros ni seperiuk dia sorang je makan. huhu!!!!lama xbuat...
BalasPadamsaya pula anak tak makan,mak anak pula yang makan lebih-lebih...!
Padamem, sedapnya kak su..ngam betul cicah dengan roti..
BalasPadamngam,memang ngam dua tiga biji roti habis...
Padam