Selasa, 1 April 2014

LOMPANG BERINTI DAGING

As-Salam buat semua...
Dah lama saya beli acuan Kuih lompang tapi tak pernah sekalipun saya cuba buat kuih lompang.Once upon a time...tergerak hati nak cuba buat kuih ni sementara bahan-bahan pun dah ada kat almari Doraemon.Bolehlah buat hidangan semasa minum petang nanti.

LOMPANG BERINTI DAGING
Resepi:Majalah Saji Ogos 2009

Bahan A
150 gm tepung beras
10 gm tepung jagung
600 ml santan
1 biji telur
sedikit pewarna kuning
garam secukup rasa

Bahan tumbuk
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 hiris halia 

Bahan B(inti)
100 gm daging cincang
1/2 sudu besar rempah kari daging
minyak untuk menumis
garam seukup rasa

Cara membuatnya
  • Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  • Masukkan daging dan rempah kari daging.Masak hingga kering,tambah garam secukup rasa dan ketepikan.
  • Panaskan periuk pengukus hingga air mendidih.
  • Bancuh bahan A hingga sebati.Sapukan acuan kuih lompang dengan sedikit minyak.
  • Tuangkan adunan dan kukus selama 5 minit.Letakkan inti di atasnya dan kukus lagi selama 10 minit.
  • Sejukkan dahulu sebelum di keluarkan dari acuan.Taburkan sedikit daun sup dan bawang goreng atau boleh saja hias dengan tomato dadu/lada merah yang dihiris ketika hendak di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan