style="text-align: center"

Rabu, 2 April 2014

IKAN MASAK KICAP MANIS PEDAS

As-Salam buat semua...
Hari ini tak buat karangan pendek,terus saja ke resepinya..

IKAN MASAK KICAP MANIS PEDAS
Resepi:resepinannie.blogspot.com/Nennie Khuzaifah.thanks

Bahan-bahan
1 ekor Ikan siakap saiz besar   saya guna Ikan bawal emas
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 biji bawang besar
2 sudu besar cili kisar
5 biji cili padi-di titik
2 sm halia
2 sudu besar sos tiram
1 biji buah tomato ranum-di cincang
kicap manis secukup rasa
sos plum secukupnya
sedikit air-jika perlu
sedikit daun sup/bawang         tak letak
sedikit garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya
  • Bersihkan ikan dan gaul bersama sedikit garam dan kunyit,kemudian goreng ikan sehingga garing ,angkat dan toskan.
  • Bawang merah,bawang putih,halia di tumbuk lumat.Panaskan minyak dalam 5 sudu besar dan tumis bahan yang di tumbuk sampai naik bau.
  • Kacau bahan tumis sampai naik bau kemudian masukkan cili kisar serta cili padi dan terus kacau sebentar sehingga cili masak.
  • Masukkan bawang besar yang di potong nipis-nipis ,buah tomato cincang dan kacau semua bahan.
  • Masukkan daun bawang/sup yang di potong kecil dan sos tiram, kicap manis,sos plum secukupnya dan kacau semua bahan-bahan.Jika kuah terlalu pekat boleh tambahkan sedkit air.
  • Biarkan kuah mendidih dan kacau kemudian masukkan garam dan gula.Rasa sos ikut selera sendiri.
  • Bila kuah sudah mendidih boleh tutup api letakkan ikan ke dalam pinggan dan curahkan kuah.Boleh tabur daun bawang/sup atau bawang goreng sebagai hiasan ke atas ikan. Hidangkan.

6 ulasan:

  1. Balasan
    1. best sangat makan dengan nasi putih yang masih panas kan!

      Padam
  2. anak2 akak suka sngt dgn masak kicap ni Su, dari dulu hingga kini dan selama nya kot suka masak kicap haha

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. waaalaikumsalam,memang best..sampai menambah nasi.

      Padam