style="text-align: center"

Isnin, 28 April 2014

PUDING KARAMEL TANPA TELUR

As-Salam buat semua..
Satu lagi resepi penyejuk tekak di kala musim panas ni iaitu Puding karamel tanpa telur.Best di makan sejuk-sejuk dan walaupun tidak menggunakan telur,rasanya lebih kurang sama sahaja dengan puding yang menggunakan telur.Jom tengok resepinya..

PUDING KARAMEL TANPA TELUR
Sumber:Teratak mutiara kasih/Lina pg.Thanks.

Bahan gula hangus
4 sudu besar gula pasir    saya letak 2 sdb.

Bahan puding
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair
3 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanila

Cara membuatnya
  • Buat gula hangus dahulu,taburkan gula pasir ke dalam loyang.
  • Dengan menggunakan api kecil,panaskan gula hingga menjadi cair dan perang kemudian ratakan pada keseluruhan loyang.
  • Ketepikan biar ia sejuk dan mengeras di dalam loyang.
  • Satukan kesemua bahan puding.Kacaukan di atas api kecil.
  • Adunan hendaklah di kacau selalu agar tepung kastard tidak bergentel.
  • Apabila mendidih dan adunan kelihatan sedikit pekat,tutup api.
  • Tapiskan adunan dan  tuang ke dalam loyang berisi gula hangus tadi.
  • Sejukkan sebentar sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk.
  • Terbalikkan puding ke dalam pinggan dan boleh di hidangkan.

2 ulasan: