style="text-align: center"

Sabtu, 31 Mei 2014

KUIH BELIMBING

As-Salam buat semua...
Kuih belimbing adalah kuih dulu-dulu yang berasal dari Terengganu. Biasanya ia disalut dengan air gula kalau ikut resepi dulu-dulu tapi sekarang ni di buat dengan menyalutnya dengan gula kastor.Saya pula,buat plain sahaja kerana adunannya sedang elok manis  untuk lidah saya.Orang lain buat bentuknya elok sahaja,saya punya bengkang-bengkok...he..hee.

KUIH BELIMBING
Sumber:Hana memorries.Thanks

Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu makan marjerin/mentega
1 sudu makan gula
1 sudu teh esen vanila

Cara membuatnya
  • Didihkan air,gula marjerin dan tambahkan esen vanila.Tutupkan api.
  • Masukkan tepung gandum dan kacau cepat-cepat dengan senduk kayu.
  • Pukul telur sebentar dan masukkan ke dalam adunan tepung dan kacau sebati.
  • Panaskan minyak seukupnya dan masukkan adunan tadi ke dalam piping bag dengan nozzle bintang.
  • Picitkan aduan ke dalam minyak dan potong setiap 5 cm.
  • Goreng hingga kekuningan dan angkat
  • toskan minyak dan taburkan gula kastor.Sedia untuk di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan