style="text-align: center"

Khamis, 26 Jun 2014

BUN KARI KENTANG

As-Salam buat semua...
Resepi roti terakhir yang saya entrikan hari ini demi nak menghabiskan tepung roti sebelum bulan puasa tiba.Kalau tidak ia akan terbiar hingga lepas raya nanti.Lagipun semua roti yang saya buat,uli dengan tangan sahaja,lagi lah malas nak buat campur dengan bulan puasa tak ada siapa pun nak makan roti homemade.

BUN KARI KENTANG
Sumber:yatiememories.blogspot.com.thanks

Bahan-bahan
250 gm high protein flour
50 gm gula kastor
1/2 suud teh garam halus
10 gm susu tepung
1/2 sudu teh bread improver
1/4 sudu teh bread softener
30 gm telur-pecahkan,kacau dan timbang
6 gm instant yeast
20 gm mentega
125 mi air suam

Cara membuat doh
  • Larutkan yis dalam air suam,biar berbuih.
  • Satukan semua bahan lain kecuali mentega,masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh.
  • Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal(lebih kurang 20 minit).
  • Bulat-bulatkan doh,letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih dan biarkan selama 45 minit hingga doh naik 2 kali ganda. 
Bahan inti
6 biji kentang
3 sudu besar serbuk kari ayam/daging-jadikan pes
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar udang kering
1 cawan daging/ayam kisar
garam dan gula
air secukupnya
minyak untuk menumis

Cara membuat inti
  • Kentang dikupas dan di potong dadu dan ketepikan
  • Kisar bawang besar,bawang putih dan udang kering.Tumiskan bahan-bahan tersebut hinga naik baunya.
  • Masukkan pes kari dan kacau rata.
  • Kemudian masukkan kentang,daging/ayam kisar,air ,garam dan gula secukup rasa..
  • Masak dengan menggunakan api sederhana sehingga kentang empuk dan air kering.
  • Setelah masak,angkat dan sejukkan.
Untuk bun kari
  • Bahagikan doh kepada 9 bahagian atau mengikut kuantiti yang di inginkan.Leperkan doh,isi 1 sudu besar inti dan cantumkan.
  • Bulat-bulatkan ,susun dalam dulang pembakar yang telah di sapu dengan mentega.**saya letak dalam cawan kertas.
  • Buat hingga siap.Sapu sedikit air pada permuksaan roti.**saya hias dengan bijan dan almond slices
  • Bakar dalam oven yang telah di panaskan pada suhu 200'c selama 20 minit atau hingga masak.
  • Keluarkan dari oven dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas.

2 ulasan:

  1. Cantik kejadiannya... nampak gebu, tambahlah sedap sebab inti kari kentang & daging / ayam tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye la Amie,jadi tembam-tembam pulak roti ni..

      Padam