Kali ini saya try buat Kuih bakar kentang pula.Dah ubi kentang lama sangat terperap dalam peti ais nak kena lupus cepat-cepat sebelum ia rosak.Resepi asalnya di bakar dalam loyang biasa tetapi saya telah ubah-suai ia untuk di bakar dalam acuan muffin...senang nak makan dan tak perlu di potong.Resepi asal dalam Bahasa Inggeris, pun saya ubah suai juga ke Bahasa Melayu.
KUIH BAKAR KENTANG
Sumber:treatntrick.blogspot.com/.thanks
Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan susu/santan
2/3 cawan gula kastor
3 biji kentang saiz sederhana
1 sudu besar mentega cair/minyak sayur
1/4 sudu teh garam
2-3 sudu titis pewarna hijau saya letak warna kuning
1 sudu besar bijan
Cara membuatnya
- Rebus kentang hingga masak dan lecek halus.
- Panaskan oven pada suhu 180'c dan sapu tin loyang dengan minyak/ mentega.
- Blend susu dan gula.
- Tambahkan tepung,kentang lecek,mentega cair ,pewarna kuning dan garam.Blend lagi hingga lembut.
- Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 15-20 minit.
- Keluarkan dari oven dan taburkan bijan.
- Sambung bakar semula hingga masak
- Sejukkan dahulu sebelum di keluarkan dari acuan.
em, nampak sedap kuih bakar tu kak..
BalasPadamawak tu Wana ,semuanya nampak sedap..hee..hee
Padam