style="text-align: center"

Rabu, 3 Disember 2014

APAM HARUM MANIS

As-Salam buat semua...
Satu lagi variasi  resepi yang boleh di buat menggunakan pisang.Sedap juga apam ni,kalau yang tak suka makan manis sangat seperti saya,boleh lah di adjust sikit sukatan gula seperti dalam resepi di bawah.Ok,jom tengok resepi Apam harum manis.

APAM HARUM MANIS
Sumber:Blog Citarasawan thanks

Bahan A
200 gm gula melaka
240 ml air

Bahan B
3 biji telur saiz sederhana
135 gm gula pasir    saya letak 120 gm
1 sudu teh esen vanila

Bahan C-di ayak
240 gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh garam 

Bahan D
40 gm mentega-di cairkan
6-7 biji pisang raja-hiris bulat

Cara membuatnya
  • Masak bahan A dan jadikan air gula.Kemudian tapis dan sejukkan.
  • Pukul bahan B hingga kembang dan gebu.
  • Masukkan bahan C yang telah di ayak tadi sedikit demi sedikit berselang-seli dengan bahan A sambil di putar hingga rata.
  • Akhir sekali,masukkan mentega cair dan gaul hingga sebati.
  • Sapukan  acuan kecil dengan mentega.Tuangkan separuh adunan  ke dalam acuan dan letakkan hirisan pisang ke atas adunan tersebut.
  • Kukus selama 15-20 minit.
  • Sejukkan dahulu sebelum di keluarkan dari acuan.

2 ulasan:

  1. Singgah sini..

    Jika sudi follow saya ye..tq

    http://teratakcassia.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. as-salam Iera..
      thanks sudi bertandang ke dapur saya dan tinggalkan jejak untuk saya follow kembali.salam perkenalan.

      Padam