style="text-align: center"

Ahad, 4 Januari 2015

ROTI SOSEJ


As-Salam buat semua..
Semalam saya menguli roti buat makan anak-anak di antara waktu makan.Kalau tidak nasi ,tentunya roti sosej yang paling laku sekali. Saya buat dalam tiga versi-roti balut  sosej,roti piza mini sosej dan roti sosej pintal.Best makan roti panas dari oven..katanya Azim!Boleh guna mana-mana doh roti yang di sukai.Saya doublekan adunan roti ini dan uli pakai tangan sebab tak ada bread maker..let,s try baking..

ROTI SOSEJ
Sumber:Sinar Kehidupanku/roti .thanks

Bahan-bahan
250 gm tepung high protein
50 gm gula halus
1/2 sudu teh garam halus
10 gm susu tepung
1/4 sudu teh bread improver
1/4 sudu teh bread softener
30 gm telur(pecahkan dan kacau dan timbang)
6 gm instant yis
20 gm mentega
125 ml air suam(kalau guna bread maker air biasa)

bahan lain
sosej-rebus dan toskan
mix vege secukupnya
sos cili,mayonis

bahan glis/sapu atas roti
*kuning telur campur susu pekat manis
*1 sudu besar susu tepung campur  3 sudu besar air

Cara membuatnya
  • Larutkan instant yis dalam air hingga berbuih.Saya skip langkah ini.
  • Dalam mangkuk besar campurkan dan gaul rata semua bahan kecuali mentega hingga jadi doh.Air perlu di campurkan sedikit demi sedikit.
  • Tambahkan mentega dan teruskan menguli  selama lebih kurang 20 minit hingga jadi doh roti yang anjal dan elastik.
  • Bulatkan dan letak dalam bekas kedap udara hingga ia kembang dan naik sekali ganda.Lebih kurang 45 minit -1 jam.
  • Bila doh sudah naik,tumbukkan doh untuk keluarkan udara dan boleh di buat bentuk dan letak inti yang di sukai.  
(saya letak dalam oven yang di panaskan terlebih dahulu dan di biarkan suam**api oven jangan di buka **untuk mencepatkan proses roti kembang)

Untuk roti sosej pintal 
  • Saya letak sosej di antara dua lapis adunan roti dan potong sosej,barulah di pintal.Kalau cara biasa,sosej di balut dengan adunan roti -di potong-di pintal.
  • Letak dalam dulang pembakar ,tutup dengan tuala bersih dan biarkan selama 30 minit hingga ia kembang sekali lagi. 
  • Sapukan bahan glis dan letakkan mix vege,taburkan mozarella cheese.
  • Paipkan sos cili dan mayonis .
  Untuk roti piza mini sosej
  • Adunan roti di bentukkan bulat,letak hirisan sosej.
  • Letak dalam dulang pembakar,tutup dengan tuala bersih  dan biarkan selama 30 minit hingga ia mengembang sekali lagi.
  • Sapukan bahan glis dan taburkan mix vege,daun ketumbar cincang dan bawang goreng atau bahan taburan lain yang di sukai.
  • Taburkan mozarella cheese dan paipkan sos cili dan mayonis.
Untuk roti balut sosej
  • Adunan roti di canai dan potong panjang seperti tali.
  • Ambil satu batang sosej,pintal dan balutkan.Letak dalam dulang pembakar,tutup dengan tuala bersih.
  • Biarkan selama 30 minit hingga ia kembang sekali lagi.
  • Sapu bahan glis dan taburkan bijan.
*ketiga-tiga jenis roti di atas di bakar dalam oven dengan suhu 190'c selama 20-25 minit bergantung pada oven masing-masing hingga kekuningan.
*sejukkan di atas jaringan sebelum di hidangkan.
*simpan di dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kelembapan roti.

2 ulasan:

  1. wana suka makan sosej roll tu dan sama lah..wana pun rujuk resepi dari kak ina..cantik kejadian roti kak su tu

    BalasPadam