Ahad, 15 Mac 2015

AISKRIM KELAPA

 As-Salam buat semua..
Di Kota Bharu sekarang ni Aiskrim kelapa menjadi salah satu menu baru di kebanyakkan kedai-kedai makan.Dari tiga kedai makan yang try ,satu sahaja yang menepati selera.Harganya dalam Rm 6 sebiji.Aiskrim lain yang di isi dalam macam -macam bekas seperti aiskrim pasu saya tak minat kerana bekasnya tidak sesuai untuk di isi makanan.Aiskrim kelapa ni mesra alam..
Sesuai lah dengan fenomena musim panas Equinoks yang sedang melanda sekarang.Saya cuba buat sendiri Aiskrim kelapa mengikut citarasa lagipun kelapa muda tengah lebat berbuah di belakang rumah.Saya tak pandai potong buah kelapa..yang tu ada orang tolong buatkan....minta sangat saya buat kan! .

AISKRIM KELAPA
1 biji kelapa muda
beberapa scoop aiskrim vanila
isi kelapa muda
bahan hiasan pilihan

Cara membuatnya
Potong buah kelapa muda,hiris dan buang kulit luar,tak buang pun,boleh juga.Buat lubang di atasnya dan buang semua air kelapa.
Gunakan sudu untuk kaut isi kelapa muda dan biarkan isinya di dalam buah.
Cedukkan aiskrim vanila dan isikan hingga penuh ke dalam buah kelapa.
Taburkan bahan hiasan yang di sukai. 

2 ulasan: