style="text-align: center"

Isnin, 30 Mac 2015

PASTA PESTO

As-Salam buat semua...
Entah yang keberapa kali, masa telah menguasai saya..dah hampir seminggu tak menulis di sini walau hati sentiasa teringat-ingat.Bila tak dapat menguasai masa,hampir kesemua rutin harian jadi semakin sibuk..menyepi dari dapur ini bukan bermakna saya lupa akan blog ini.Sepi memang indah tapi adakalanya seperti lirik lagu ini..'nanti kau tau ertinya sepi,bagaikan pisau menghiris hati'..
Ok,tak mau sepi-sepi lagi.. mari kita tengok resepi dari Itali yang simple dan menyegarkan hati ini.

PASTA PESTO
Sumber:Astro- Channel 738 FYI/Audra Morrice

Bahan-bahan
pasta
lemon jus/limau nipis
2 ulas bawang putih
daun pasli/daun ketumbar/daun basil segar
garam secukup rasa
cili merah/cili padi
sedikit minyak zaitun
sedikit gula perang

Cara membuatnya
  • Panaskan air hingga mendidih.Masukkan sedikit garam dan rebus pasta hingga masak .
  • Angkat dan toskan.
  • Untuk pes pesto-tumbukkan daun pasli/basil/ketumbar,bawang putih dan cili merah hingga hancur(saya kisar dengan sedikit air).
  • Bila semua sudah hancur,gaulkan dengan jus lemon/limau nipis ,gula perang dan minyak zaitun.Tambah sedikit garam jika perlu.
  • Masukkan pasta ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama pes pesto.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di makan begitu sahaja.
  • Tambahkan tomato cincang jika suka atau taburkan saja keju parmesan..lagi best.

4 ulasan:

  1. Menarik pasta pesto tu Kak su..

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. he..he tak hijau sangat la kak Noor,pesnya tak berapa pekat.nanti lain kali nak buat pekat sikit.

      Padam
  3. rasanya pun menarik juga Wana.

    BalasPadam