Baru saja selesai memasak untuk hidangan tengahari kerana hari ini saya masuk bertugas pada jam 1400,jadi kena masak awal pagi.Boleh rehat sikit sebelum masuk waktu bertugas,kat mana lagi kalau bukan menulis blog..Aku masih di sini...kuat berangan! banyak sangat baca novel.Kek yang saya buat di atas teksturnya gebu sahaja.Let's try baking.
GOLDEN SPONGE CAKE
Sumber:Dapur Tanpa Sempadan...Thanks
Bahan A
50 gm mentega
50 gm tepung kek
3 kuning telur
55 gm susu segar
1/2 sudu teh esen vanila
Bahan B
3 putih telur
50 gm gula kastor
6 gm tepung jagung
Cara membuatnya
- Panaskan oven pada suhu 170'c.Sediakan loyang 6.3 atau 7 inci yang bahagian bawahnya boleh di tanggalkan(loose pan).Tidak perlu di sapu dengan mentega.(saya guna loyang biasa)
- Dalam periuk kecil,cairkan mentega hingga mendidih.Matikan api,kemudian masukkan tepung kek.Kacau pantas hingga sebati.
- Tuang susu dan kacau dengan whisk hingga sebati.
- Masukkan kuning telur dan esen vanila.Kacau sebati dan ketepikan.
- Gaul tepung jagung dan gula kastor hinga rata.Putar putih telur hingga berbuih.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan gula kastor sedikit demi sedikit hingga habis.
- Putar putih telur hingga kental.Ketepikan.
- Ceduk 1/3 bahagian putih telur dengan spatula dan gaulkan dengan adunan kuning telur,gunakan kaedah kaup-balik hingga sebati.
- Tuangkan ke dalam loyang.Bakar selama 25 minit pada suhu 140'c,kemudian naikkan suhu pada 170'c dan bakar lagi selama 25 minit atau hingga masak.
- Kemudian keluarkan kek,dan terbalikkan atas redai,biar kek sejuk sepenuhnya dalam keadaan terbalik sebelum anda keluarkan dari tin.Potong dan boleh hidangkan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan