style="text-align: center"

Selasa, 12 Mei 2015

SPICY ONION RING WITH SOS AIOLI





















As-Salam buat semua..
Bawang besar yang di jadikan kudapan goreng ini manis rasanya dan juga rangup.Di cicah pula dengan sos lagi bertambah sedap.Kebanyakkan orang tak suka makan bawang tapi saya suka ia dibuat sebagai hidangan sampingan.Bawang besar atau Bawang Bombay di antaranya berkhasiat untuk mengekalkan kesihatan jantung,mempercepatkan edaran darah,mencegah osteoporesis,kanser dan asthma,mengawal gula dalam darah dan lain-lain lagi..
Mari baca resepi Spicy Onion Ring yang best ini...

SPICY ONION RING WITH SOS AIOLI
Sumber:Chef Kamarul/Majalah Saji April 2015.

Bahan-bahan
2 labu bawang besar
1 cawan susu UHT
6 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kcil serbuk cili
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
garam secukup rasa
minyak masak

Cara membuatnya
  • Rendamkan bawang besar yang di potong ring bersama susu UHT selama 5-10 minit.
  • Kemudain keluarkan bawang dan asingkan susu tersebut.
  • Campurkan bahan-bahan kering iaitu tepung gandum,tepung beras,tepung jagung,serbuk cili ,lada putih, dan garam di dalam mangkuk.Gaul rata.
  • Tuangkan susu tadi dan kacau perlahan-lahan sehingga menjadi adunan yang lembut.
  • Jangan terlalu pekat dan tidak semestinya habiskan susu tersebut.
  • Panaskan minyak,celupkan bawang ke dalam adunan dan goreng hingga kuning keemasan.
  • Kemudian angkat bawang yang telah di goreng dan tuskan minyaknya.

Bahan Sos Aioli

3 ulas bawang putih
4 susu besar mayonis
1 sudu kecil sos mustard   tak letak
1/2 sudu kecil lada hitam
garam dan lada putih secukup rasa

Satukan bawang putih,mayonis,sos mustard,lada hitam,lada putih,dan garam di dalam bekas.
Gaul rata dan hidangkan bersama bawang yang di goreng tadi.

4 ulasan:

  1. Dah lama tak makan benda ni... sedap tuh

    BalasPadam
  2. Dah lama nak buat ni tapi tak terbuat lagi... terliur tengok di sini.

    BalasPadam