style="text-align: center"

Jumaat, 26 Jun 2015

APPLE CRUMBLE

As-Salam buat semua..
Satu lagi dessert yang saya buat untuk makan selepas berbuka puasa,kut-kut la tertidur lewat bolehlah makan yang ringan-ringan sikit untuk second round pula,ataupun boleh makan saja ketika bersahur.Kalau tambah ais krim satu scoop lagi best!.Resepinya saya olah dari Blog Azlita masam manis-Apple Crumble Pie.Thanks Ita!Let's try baking..

APPLE CRUMBLE.
Olahan:dari dapur Suzana 

Bahan Inti
2 biji epal hijau (Granny Smith)
1/2 biji parutan kulit lemon
Secubit garam
1sudu besar mentega
50 gm gula perang
secubit serbuk kulit kayu manis
1sudu besar tepung jagung
1 sudu besar kismis     saya tambah
 
Cara membuatnya
  • Epal dibuang kulit dan biji dan kemudian di potong kiub.Ketepikan 
  • Panaskan gula dan mentega.Kacau rata. 
  • Masukkan epal kiub dan kismis.Gaul rata 
  • Masukkan garam,serbuk kayu manis dan tepung jagung. 
  • Kacau hingga epal lembut dan kuahnya pekat 
  • Angkat dan biarkan sejuk
Bahan Crumble
75 gm tepung gandum
35 gm mentega tanpa garam
35 gm gula
2 sudu besar nestum
  • Gaukan mentega,tepung gandum dan gula serta nestum hingga jadi seperti serbuk roti. 
  • Masukkan inti epal ke dalam bekas yang sesuai(saya menggunakan bekas tart).  
  • Taburkan crumble di atas inti epal tadi. 
  • Bakar selama 15 minit atau sehingga bahagian atas crumble menjadi perang dengan suhu 170'c.
  • Sejukkan dahulu sebelum di makan begitu sahaja atau dengan ais krim.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan