As-Salam buat semua..
Agar-agar untuk juadah berbuka puasa petang nanti.Sedap juga makan agar-agar yang sejuk time cuaca panas macam ini.Dehidrasi semakin kuat terasa,semoga Allah sentiasa memberi kesihatan yang baik untuk kita menghabiskan puasa di sepanjang Ramadhan ini.
AGAR-AGAR LAICI BERSANTAN
Sumber: Noor Abdul Rahim www.bukuresepi.com thanks
Bahan-bahan
1 paket agar-agar serbuk(10 gm)
450 ml air
1/3 cawan gula
1 tin buah laici-di tapis airnya
300 ml air sirap laici-dari tin laici tadi
200 ml santan kotak
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu kecil esen laici
3 pewarna pilihan
Cara membuatnya
- Masak gula,air,sirap laici dan serbuk agar-agar hingga mendidih.
- Kecilkan api dan masukkan santan dan garam.Kacau hingga mendidih sedikit.Matikan api.
- Masukkan esen laici dan kacau rata.
- Bahagikan kepada 3 bahagian.Masukkan pewarna berasingan pada setiap bahagian.
- Susun buah laici di dalam acuan kemudian tuang lapisan pertama.
- Masukkan acuan ke dalam freezer hingga agar-agar agak mengeras.
- Gores permukaan agar-agar dengan garfu dan letakkan buah laici seterusnya.
- Ulang langkah hingga lapisan ketiga(lapisan terakhir).
- Lapisan terakhir letak sahaja di dalam peti sejuk.
Wah! Bertingkat2 agar-agar dia.... licin jer terus melintasi tekak! Selamat berbuka Suzana and family...
BalasPadamThanks Amie..selamat berbuka juga untuk Amie sekeluarga!
Padam