style="text-align: center"

Khamis, 23 Julai 2015

MUFFIN COKLAT

As-Salam buat semua..
Muffin ni di buat dalam bulan puasa minggu lepas untuk anak-anak makan selepas berbuka.Mereka bertiga tak makan kuih-muih yang biasa di makan dalam bulan puasa jadi saya buatkan muffin kegemaran mereka.Let's try baking..

MUFFIN COKLAT
Sumber: Dari Dapur Kak Yah  thanks

Bahan-bahan
250 gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 sudu besar serbuk koko
175 gm gula kastor
150 gm coklat rice
250 ml susu cair
90 ml masak/sayur
2 biji telur  gred B (kalau A guna sebiji)
1 sudu teh esen vanila 

Cara membuatnya 
  • Ayak tepung bersama baking powder,soda bikarbonat dan serbuk koko.
  • Selepas itu masukkan gula,susu cair,coklat rice dan minyak masak.Kacau dengan senduk.
  • Pecahkan telur dan pukul dengan garfu.Masukkan ke adunan bersama esen vanila.Kacau rata.
  • Susun kertas kek muffin ke dalam petitin dan masukkan adunan hampir penuh.
  • Bakar dalam ketuhar yang terlebih dahulu di panaskan dengan suhu 160'c-170'c selama 25-30 minit bergantung kepada jenis oven masing-masing.
  • Bila masak,sejukkan sebelum di letakkan topping  jika suka.
Toping buttercream
Sumber: Duniaku  thanks 

Bahan-bahan
150 gm gula aising -di ayak
150 gm lemak sayuran/shortening
150 gm mentega
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar susu segar
pes coklat emulco

Cara membuatnya
Putar semua bahan dalam mixer dari low speed hingga ke medium speed sahaja hingga kembang.Ini akan mengambil sedikit masa untuk menghasilkan aising yang gebu dan halus teksturnya.
RESEPI KRIM MENTEGA Sumber : Kak Rokiah Krim Mentega@buttercream Icing by AnnaQawina Bahan-Bahan : 150 grm gula icing (ayak) 150 grm lemak sayuran (shortening) 150 grm mentega 1 sdudu kecil esen vanila 2 sudu besar susu segar Cara-cara : Satukan semua bahan dalam mixer, putar dari speed perlahan hingga medium sahaja sehingga kembang, ini akan ambil masa sedikit untuk mendapatkan icing yang gebu tapi halus teksturnya.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
RESEPI KRIM MENTEGA Sumber : Kak Rokiah Krim Mentega@buttercream Icing by AnnaQawina Bahan-Bahan : 150 grm gula icing (ayak) 150 grm lemak sayuran (shortening) 150 grm mentega 1 sdudu kecil esen vanila 2 sudu besar susu segar Cara-cara : Satukan semua bahan dalam mixer, putar dari speed perlahan hingga medium sahaja sehingga kembang, ini akan ambil masa sedikit untuk mendapatkan icing yang gebu tapi halus teksturnya.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan