style="text-align: center"

Isnin, 17 Ogos 2015

KEPAH MASAM MANIS

As-Salam buat semua..
Hari ini masak Kepah yang menjadi kesukaan kakak dan abang, Azim pula tak makan keluarga siput ni sebab dia takutkan siput!.Di beli dengan harga Rm 4 sekilo di Pasar Besar Siti Khadijah,Kota Bharu dapat sepinggan untuk sekali makan.Let's try masak..

KEPAH MASAM MANIS
dari dapur Suzana

Bahan-bahan
1 kg kepah-di cuci bersih
2 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar sos mae pranong/sos cili thai
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos plum
1/2 sudu besar maggi cukup rasa
4 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis

Bahan di hiris nipis
1 batang serai
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili kering
daun ketumbar siam-untuk tabur

minyak canola untuk menumis

Cara membuatnya 
  • Panaskan 3 sudu besar minyak canola dan tumis bahan-bahan hiris kecuali daun ketumbar siam hingga naik bau.
  • Masukkan cili kering kisar dan tumis lagi hingga cili masak.
  • Tambahkan kesemua sos dan kacau rata.
  • Masukkan kepah,daun limau purut ,serbuk cukup rasa maggi dan gaul rata.
  • Biarkan sekejap hingga kuah agak pekat sedikit.
  • Bila nampak kepah terbuka,bolehlah di angkat.
  • Taburkan dengan daun ketumbar siam di atasnya.

4 ulasan:

  1. Erm..bestnya..nampak sedap sangat tu Kak su.lma wana tak makan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la Wana asyik bisnes kek aje...

      Padam
  2. MasyaAllah..merembes air lioqqqqq

    Jemputlah ke blog saya Blog Ibu bekerja dari rumah , semoga bersama dapat manfaat! Terima kasih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks sudi jengah kat sini.dah masuk blog Aishah..nice info.

      Padam