Isnin, 17 Ogos 2015

KEPAH MASAM MANIS

As-Salam buat semua..
Hari ini masak Kepah yang menjadi kesukaan kakak dan abang, Azim pula tak makan keluarga siput ni sebab dia takutkan siput!.Di beli dengan harga Rm 4 sekilo di Pasar Besar Siti Khadijah,Kota Bharu dapat sepinggan untuk sekali makan.Let's try masak..

KEPAH MASAM MANIS
dari dapur Suzana

Bahan-bahan
1 kg kepah-di cuci bersih
2 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar sos mae pranong/sos cili thai
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos plum
1/2 sudu besar maggi cukup rasa
4 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis

Bahan di hiris nipis
1 batang serai
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili kering
daun ketumbar siam-untuk tabur

minyak canola untuk menumis

Cara membuatnya 
  • Panaskan 3 sudu besar minyak canola dan tumis bahan-bahan hiris kecuali daun ketumbar siam hingga naik bau.
  • Masukkan cili kering kisar dan tumis lagi hingga cili masak.
  • Tambahkan kesemua sos dan kacau rata.
  • Masukkan kepah,daun limau purut ,serbuk cukup rasa maggi dan gaul rata.
  • Biarkan sekejap hingga kuah agak pekat sedikit.
  • Bila nampak kepah terbuka,bolehlah di angkat.
  • Taburkan dengan daun ketumbar siam di atasnya.

4 ulasan:

  1. Erm..bestnya..nampak sedap sangat tu Kak su.lma wana tak makan..

    BalasPadam
  2. MasyaAllah..merembes air lioqqqqq

    Jemputlah ke blog saya Blog Ibu bekerja dari rumah , semoga bersama dapat manfaat! Terima kasih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks sudi jengah kat sini.dah masuk blog Aishah..nice info.

      Padam