Sabtu, 1 Ogos 2015

NASI KOMOK

As-Salam buat semua..
Saya merajinkan diri pada suatu hari yang tenang dan tidak bertugas jauh dari kesibukan dan hustle- bustle di hospital...cuba buat pertama kalinya buat Nasi komok..ha..haa intro yang entah apa-apa!.Saya suka makan Nasi komok..itu intro sebenarnya.Sebelum ni di beli sahaja atau 'bertemu' dengannya semasa jamuan-jamuan kecil di tempat bertugas.Sekarang cuba untuk buat sendiri pula,anak-anak pun suka.
Nasi komok di kenali juga sebagai Khao Mok Gai dalam bahasa siam atau juga Nasi beriani siam.Cara penyediaannya hampir serupa dengan Nasi ayam.Yang membezakan dengan Nasi ayam adalah penggunaan Rempah Komok.Di Kota Bharu,Rempah Komok ada di jual di Pasar Besar Siti Khadijah.Let;s try masak..

Sumber:azlitamasammanis.com  thanks 
Bagi yang tiada rempah komok boleh di buat sendiri mengikut resepi ini..

Rempah Komok
2 sudu teh rempah kari daging
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula

Semua bahan di atas di satukan, campurkan sedikit air gaul rata untuk di jadikan pes.
NASI KOMOK
1 ekor ayam - dipotong 4 dan cuci bersih
5 cawan beras basmathi - rendam sebentar, cuci dan toskan
4 sudu besar minyak ghee / minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
1 batang serai - dititik 
5 ulas bawang merah - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
3 batang akar ketumbar - hiris sikit untuk buang tanahnya dan cuci bersih
3 sudu besar Rempah Komok / guna resepi di atas
200 ml susu cair
8 cawan air
garam secukup rasa
1 kiub ayam 
Cara membuatnya
Pijarkan minyak sapi dalam periuk
Tumiskan bahan rempah tumis, kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih , buah pelaga dan serai hingga harum.
Masukkan bahan yang di hiris dan masak hingga ia layur
Kemudian masukkan pes rempah komok dan masak hingga garing.
Sentiasa kacau supaya ianya tidak hangus
Setelah garing, masukkan air dan akar daun ketumbar
Biarkan air rebusan mendidih
Kemudian masukkan ayam, kiub ayam dan garam secukup rasa
Rebus hingga ayam separuh empuk
Angkat ayam dan toskan

*Ambil 1 cawan air rebusan ayam dan asingkan untuk di buat sos cili.

Masukkan beras ke dalam periuk nasi
Masukkan air rebusan ayam secukupnya untuk menanak nasi
Kemudian masukkan susu cair
Perasakan garamnya jika kurang.
Tanaklah nasi seperti biasa. 

Ayam Goreng 
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukup rasa

Ayam yang telah kita toskan tadi, kita gaulkan bersama serbuk kunyit dan garam secukup rasa
Kemudian goreng terendam di dalam minyak panas
Setelah kuning keemasan angkat dan toskan minyaknya

*Saya tambah sedikit Rempah Komok dalam perapan ayam.Rempah ayam goreng boleh juga di gunakan.

Sos Cili
1 cawan air rebusan ayam
6 biji cili merah
4 biji cili padi - jika inginkan pedas
2 ulas bawang putih
4 tangkai daun ketumbar
2 sudu besar cuka - boleh juga perahkan jus lemon
garam dan gula secukup rasa
Sedikit cili sos 
Sedikit kicap manis 

Kisarkan cili merah, cili padi, bawang putih dan daun ketumbar bersama air rebusan ayam tadi
Masukkan dalam periuk dan masak hingga kuah agak pekat
tambahkan sedikit cili sos dan sedikit kicap manis
Bila kuah telah pekat perasakan dengan garam dan gula
Boleh tambahkan cuka atau perahan jus lemon

Sup Komok
Lebihan air rebusan ayam tadi,jadikan sup untuk di makan bersama Nasi Komok sebagai kuahnya.Perasakan dengan garam dan taburkan hirisan daun ketumbar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan