style="text-align: center"

Rabu, 28 Oktober 2015

ACAR UMBUT KELAPA

As-Salam buat semua..
Acar umbut kelapa biasanya saya makan di tempat-tempat kenduri sahaja.Minggu lepas ada orang bagi umbut kelapa dari dua batang pokok kelapa yang di tebang kerana ingin membina rumah.Simpan dalam frezeer sampai saya terlupa hingga sebahagiannya menjadi rosak mungkin kerana masuk angin.Sebahagian lagi yang masih elok saya buat Acar umbut kelapa.Saya guna santan pekat..sampai tak nampak rupa umbutnya!Resepi dari Wind of Change.Thanks.Let's try masak.

ACAR UMBUT KELAPA

Bahan-bahan
semangkuk umbut kelapa yang telah di cincang nipis 
4 biji cili kering -buang biji rendam air panas
4 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit halia
5 sudu besar cuka makan
1 cawan santan sederhana pekat   saya guna santan pekat
gula,garam secukupnya 
minyak untuk menumis 

Cara membuatnya 
  • Tumbuk kasar bawang merah,bawang putih,halia dan cili kering.
  • Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.
  • Masukkan cuka dan gula,masak lagi hingga bau cuka hilang.
  • Masukkan umbut kelapa dan santan.
  • Masak hingga umbut lembut dan santan mendidih.Tambahkan air jika nampak kering.
  • Tambahkan garam dan sesuaikan rasanya.

1 ulasan: