style="text-align: center"

Jumaat, 16 Oktober 2015

CENDAWAN GORENG RANGUP

As-Salam buat semua..
Bestkan makan cendawan goreng cicah dengan sos.Rangup saja bila makan time panas-panas.Rasanya macam ayam goreng pulak.Saya tidak mengunakan batter untuk celup cendawan ini cuma salutkan dengan tepung goreng sahaja.Simple dan ringkas sahaja.Cendawan ni kena keringkan jika mahu ia rangup dan cepat garing bila di goreng.Saya menggorengnya di dalam bekas deep fryer.

CENDAWAN GORENG RANGUP

Bahan-bahan
250 gm cendawan tiram
1 cawan tepung goreng rangup
1 sudu makan serbuk kari
1 sudu teh serbuk cukup rasa
1 biji lada merah-hiris nipis
1 tangkai daun kari

Cara membuatnya
  • Lalukan cendawan di bawah air mengalir kemudian toskan.
  • Keringkan cendawan dengan tisu dapur.
  • Panaskan minyak untuk goreng terendam.
  • Gaulkan tepung goreng rangup bersama serbuk kari dan serbuk cukup rasa.
  • Dalam bekas lain,gaulkan tepung bersama cendawan.
  • Goreng di dalam minyak yang betul-betul panas hingga perang dan garing.
  • Buat sehingga habis dan toskan.
  • Goreng daun kari bersama lada merah dan campurkan bersama cendawan goreng tadi.
  • Sedia untuk di cicah dengan sos cili Thai.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan