Rabu, 7 Oktober 2015

IKAN SIAKAP KUKUS SOS LADA HITAM

As-Salam buat semua...
Sekali lagi Ikan Siakap Kukus masuk di ruangan dapur saya.Asyik kukus saja kan sebab Azim tak nak makan resepi yang jenis lain.Nanti lah saya nak pujuk dia juga supaya try makan Ikan Siakap yang di goreng dengan sos pula.Tukang masak pun dah rindu nak buat masakan lain.Ada seekor lagi dalam peti ais tu.Let's try masak..

IKAN SIAKAP KUKUS SOS LADA HITAM
Olahan:dari dapur suzana

Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap-berat dalam 1kg 
serbuk lada hitam
serbuk lada sulah

4 sudu besar sos lada hitam
6 tangkai ketumbar -potong panjang
5 ulas bawang putih-cincang
1 labu bawang besar-dadu kecil
2 batang serai-ketuk
4 biji asam boi putih
jus limau nipis
1 sudu besar Maggi cukup rasa
sos ikan secukup rasa 
1/2 cawan air
3 tangkai cendawan tiram -di carik kecil

Cara membuatnya
  • Bersihkan ikan dan renjiskan serbuk lada hitam,serbuk lada sulah di kedua-dua belah termasuk bahagian perutnya.
  • Letakkan ikan di dalam bekas tahan panas.
  • Masukkan asam boi dan serai serta daun ketumbar dan cendawan tiram
  • Sumbat sedikit bahan di dalam perut ikan.Ketepikan.
  • Panaskan pengukus.
  • Dalam satu mangkuk satukan sos lada hitam,bawang putih,bawang besar,air,sos ikan,jus limau nipis,serbuk cukup rasa Maggi dan gaul sebati.
  • Curahkan di atas ikan.Renjiskan sedikit lagi serbuk lada hitam di atas ikan.
  • Bila air mendidih,kukus ikan hingga masak.
  • Bila masak, hiaskan dengan taburan daun ketumbar dan cili merah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan