style="text-align: center"

Khamis, 1 Oktober 2015

KUAH YONG TAU FU

As-Salam buat semua..
Kalau saya buat hidangan rebus-rebus ni kat rumah,seharian saya tak makan nasi sebab ia dah mengenyangkan.Gaul-gaul dalam satu mangkuk,duk mengadap la kat meja makan tu sampai kenyang..tip untuk menambah berat badan...
Pilihan bahan yang di gunakan bergantung kepada kesukaan masing-masing.Bagi saya,ambil dalam 4-5 jenis frozen seafood seperti crab stick,sosej keju,bebola sotong dan ikan pun sudah memadai...yang penting kuahnya mesti best!..

KUAH YONG TAU FU
Sumber:Resepi mudah/FB

Bahan-bahan
10 tangkai cili kering
gula melaka atau gula merah
bijan goreng
gula-jika perlu
1 sudu kecil garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 sudu besar tepung jagung-bancuh dgn.50 ml air
sedikit perasa-jika perlu

seafood frozen
sayur kangkung-di celur/pilihan

Cara membuatnya 
  • Panaskan minyak dalam kuali dan goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  • Setelah garing,angkat dan kisar cili kering tadi dengan sedikit air.
  • Panaskan air bersama gula melaka.Masukkan cili kisar bersama belacan.
  • Setelah mendidih,masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah(kepekatan kuah boleh di adjust ikut selera sendiri).
  • Masukkan garam,serbuk perasa(guna serbuk cukup rasa Maggi) dan gula secukup rasa.
  • Tambahkan bijan goreng dan siap utuk di hidang bersama frozen seafood pilihan.
*Tip untuk kuah yang sedap
  1. Pastikan guna api kecil semasa goreng cili kering sebab ia mudah hangit.
  2. Sentiasa kacau cili kering goreng dan jangan goreng terlalu perang atau di biar sampai cili hitam.

2 ulasan:

  1. Lamanya tak makan yong tau fooo....kena tunggu balik Malaya...

    BalasPadam
  2. kat Malaya memang banyak ,sana sini banyak orang duk berjualan kat pasar malam..

    BalasPadam