Ahad, 8 November 2015

KEK BATIK

As-Salam buat semua..
Kek batik antara kek popular di rumah saya,rasanya sebab ia bercoklat!.Ketiga-tiga A suka makan kek ini.Ada beberapa resepi Kek batik yang telah saya cuba.Walaupun menggunakan bahan yang sama tetapi dengan sukatan yang berbeza.Kali ini saya menggunakan resepi  yang menjadikan kek batik agak padat dan rangup sedikit.

KEK BATIK

Bahan-bahan
2 cawan milo
2 sudu besar serbuk koko-optional
1/2 tin susu pekat manis atau ikut tahap kemanisan sendiri
250 gm mentega
1 paket biskut marie plain
1 sudu kecil esen vanila-optional

Cara membuatnya
  • Cairkan mentega di dalam periuk.
  • Masukkan susu pekat dan gaul sebati di atas api sederhana.
  • Masukkan milo dan serbuk koko ke dalam periuk,gaul hingga sebati.Pastikan tiada milo yang berketul-ketul.
  • Masukkan esen vanila dan gaul sebati.Padamkam api.
  • Masukkan biskut yang telah di patahkan ke dalam periuk dan gaul rata.
  • Masukkan dalam bekas/loyang yang telah di alas dengan plastik(utk.memudahkan proses nak mengeluarkan dari bekas nanti).
  • Boleh juga di tekan terus ke dalam bekas kaca. 
  • Padatkan adunan kek batik ke dalam bekas dengan cara menekan.
  • Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam. 


Nota
-jika inginkan kek batik yang rangup,lebih baik jangan campur biskut marie ke dalam campuran milo yang dah masak.
-ikut kaedah susun biskut lapis coklat.
-kalau suka kek batik yang lembut,semasa sediakan campuran coklat ,patahkan biskut dulu bagi lemau sikit,baru di tekan ke dalam bekas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan