style="text-align: center"

Sabtu, 7 November 2015

KETAM MASAK CILI

As-Salam buat semua..
Setiap kali masak ketam,hanya dua ekor sahaja yang saya masak kerana hanya Abang Amzar seorang sahaja peminatnya di rumah ini.Kalau buat banyak-banyak pun tak ada siapa yang akan menghabiskannya.Resepinya dari azlitamasammanis Thanks.Let's try masak

KETAM MASAK CILI

Bahan-bahan
 4 ekor ketam - cuci bersih,buang bahagian yang tidak perlu dan toskan
1 batang serai di titik
3 sudu besar sos cili
garam dan gula secukup rasa
1 pokok daun ketumbar- dihiris

Bahan kisar
15 tangkai cili kering - rendam dan kisar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit belacan - jika suka



Cara membuatnya
  • Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar hingga harum dan pecah minyak.
  • Tambahkan air jika terlalu kering.
  • Masukkan serai dan sos cili.
  • Masak hingga kuah pekat.
  • Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  • Masukkan ketam dan biarkan ketam masak dan empuk.
  • Taburkan hirisan daun ketumbar.
  • Tutup api dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan