style="text-align: center"

Rabu, 9 Disember 2015

APAM PISANG BAKAR

As-Salam buat semua..
Pening kepala la,terbaca buku hampir 2 jam..terbaca la sangat,bukan suka ke?.
Best la kalau hari cuti dapat baca buku(sedang menghabiskan cuti hujung tahun).Kat luar jendela hujan turun mencurah..
Sekarang ni jadual membaca saya turut berubah kerana masa bertugas berubah.
Tapi dah gila membaca,curi time juga selit-selit di antara waktu.
Nak hilangkan mata berpinar,masuk dapur maya pula..membaca dan menulis lagi.Plan sebenarnya nak kemas almari buku.
Resepi Apam pisang bakar dari Majalan Saji September 2014.
Sedap di buat sarapan pagi.Kuih lama yang masih melekat di hati..
Let's try masak.

APAM PISANG BAKAR

Bahan A
200 gm pisang emas
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit esen pisang
2 sudu besar gula pasir
1/2 cawan santan
1/4 cawan air
scubit garam
kelapa parut putih-gaul sedikit garam

Bahan B 
1 sudu kecil mauripan
1/2 sudu kecil gula halus
1/4 cawan air suam

Cara membuatnya 
  • Satukan bahan B dan ketepikan.
  • Pisang di lecek hingga hancur bersama gula pasir dan secubit garam.
  • Ayakkan tepung gandum bersama soda bikarbonat.
  • Di dalam bekas bertutup masukkan air,santan ,tepung gandum yang di ayak tadi.
  • Gaul rata dan masukkan pisang lecek.
  • Kacau lagi hingga sebati.
  • Tuang bahan B,tambah esen pisang dan kacau lagi.
  • Tutup bekas dengan penutupnya.Biarkan selama lebih kurang 45 minit atau hingga kembang.
  • Panaskan kuali  dan lengserkan sedikit minyak masak.
  • Tuang satu senduk kecil bancuhan apam.
  • Tutup dengan tudung periuk.
  • Biarkan hingga permukaan apam berlubang-lubang dan kering.
  • Terbalikkan perlahan-lahan dan masak hingga perang.
  • Angkat dan ulang hingga adunan habis.
  • Hidangkan bersama kelapa parut putih

1 ulasan:

  1. Sedapnya makan time hujan-hujan! Tak sabar nak balik kampung...nak rasa segala kuih tradisional yang selalu bonda buat!

    BalasPadam