style="text-align: center"

Selasa, 29 Disember 2015

HAWAIIAN CHICKEN PIZZA

As-Salam buat semua..
Buat pizza saiz besar gedabak empat segi ni..
Maka,makanlah Azim dan Amzar dengan  puashatinya sebab selalu saja tak cukup kalau makan yang di beli.
Dah gi beli saiz kecil memang lah tak cukup,
tambahan pula kalau saya yang makan sama!
Letak keju Mozarella bertimbun banyak.,sampai tak nampak rupa toppingnya.
Tapi saya skip bab capsicum tu.Azim tak makan.
puashati kan!
Langkah demi langkah pizza base boleh rujuk kat aziejaya.blogspot 
Thanks.
Let's try baking

HAWAIIAN CHICKEN PIZZA

Pizza base
1 1/2 cawan air suam
2 sudu kecil yis Mauripan
secubit  gula
4 cawan tepung gandum
1/4 sudukecil garam
1/4 cawan olive oil
sedikit olive oil-lumur

Cara membuatnya
  • Campurkan gula ke dalam air suam dan masukkan yis.
  • Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa di kacau lagi.
  • Ayak tepung k dalam mangkuk.Masukkan garam.Buatkan lubang di tengah-tengah tepung.
  • Masukkan olive oil ke dalamnya,diikuti dengan air bercampur yis tadi.
  • Ambil pisau di lalukan seolah-olah memotong kek dari tepi ke tepi sehingga menjadi sebati.
  • Dengan menggunakan kedua-dua tangan,uli dan gulung doh sehingga tidak melekat di tangan.
  • Taburkan tepung gandum atas papan pencanai.
  • Uli doh sehingga rata dengan meletakkan tangan di kedua-dua tepi doh,di lipat ke tengah dan di tolak ke depan dengan kedua -dua tangan.
  • Sapukan olive oil di mangkuk dan letakkan doh yang telah siap di uli ke dalamnya.
  • Sapu lagi olive oil di permukaan atas doh.
  • Akhir sekali tutup dengan plastik wrap dan biarkan selama 30 minit.
  • Keluarkan doh yang dah naik berganda dan tumbuk,kalau nak buat 2 biji,bahagikan kepada dua bahagian.
  • Sapukan dulang dengan mentega dan leperkan doh pizza.
  • Cucukkan dengan garfu untuk lubang udara.
  • Sapukan dengan sos pizza dan bolehlah di letak topping kesukaan.
  • Letakkan potongan nenas dan taburkan keju mozarella.
Topping
isi ayam cincang
bawang besar-dadu
bawang putih-cincang
mix herbs
nenas kiub-potong kecil
sedikit garam
serbuk lada sulah
minyak canola
keju mozarella

Panaskan sedikit minyak canola dan tumiskan bawang besar dan bawang putih.
Masukkan ayam cincang dan mix herbs serta lada sulah.Gaul rata.
Biarkan ayam cukup masak dan perasaakn dengan sedikt garam.
Bolehlah di angkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan