style="text-align: center"

Rabu, 9 Mac 2016

TEPUNG BOKO UBI KAYU

 Assalam buat semua...
Kuih dulu-dulu yang masih melekat di hati!
taklah susah sangat untuk membuatnya,
tapi time nak parut ubi kayu tu... malas la sikit,takut naik bicep kat lengan pula.
Ubi kayu beli kat Pasar Siti Khadijah,murah-murah saja.
best jer makan petang-petang kat pangkin kayu tepi rumah..
Resepi dari Kak Jie-Jie.thanks
Let's try buat.

TEPUNG BOKO UBI KAYU

Bahan-bahan
1 ketul ubi kayu besar-dalam 3 cawan ubi kayu parut
1 cawan gula pasir/ikut sukatan sendiri
10 helai daun pandan-kisar dgn.2 cawan air dan ambil patinya
sedikit pewarna hijau-jika perlu
secubit garam

Cara membuatnya

  • Ubi kayu di kopek kulitnya,jangan di potong.
  • Basuh bersih dan belah dua untuk buang urat tengahnya.
  • Parut ubi sehingga habis.boleh juga di kisar guna blender.
  • Perahkan/toskan ubi kayu parut tadi.Tidak perlu terlalu kering.
  • Kalau kisar campur air,pastikan perah guna kain maslin sebab ubi kayu jadi terlalu halus.
  • Panaskan periuk pengukus.
  • Campurkan parutan ubi kayu,gula pasir,air daun pandan,garam dan sedikit pewarna hijau dan kacau rata.
  • Masukkan adunan ubi kayu ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
  • Hidangkan bersama kuah/sos santan.

SOS SANTAN
Bahan-bahan

1 kotak santan/200 ml.
500 ml air-jika ingin lebih lemak,lebihkan santan dan kurangkan air/guna santan segar.
4-5 sudu besar tepung beras
2 sudu kecil garam/secukup rasa
2 sudu kecil gula ~saya tambah
sehelai daun pandan-di simpul

Cara membuatnya

  • Bancuh tepung beras dengan sedikit air sehingga rata.Ambil air dari 500 ml tadi.Tapiskan.
  • Campurkan santan,air,air bancuhan tepung beras,garam,gula dan daun pandan dalam periuk.
  • Masak di atas api sederhana sehingga kuah menjadi pekat dan masak.Sesuaikan rasanya.
  • Sedia untuk di hidangkan bersama kuih ubi yang telah siap dikukus tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan