Selasa, 5 April 2016

SHEPERD'S PIE POTATO SKINS


 Assalam buat semua..
Rasa nak menulis di sini selalu...kalau boleh.
Kalau boleh, masa sentiasa cukup untuk saya.
tapi hari-hari terus berlalu pergi begitu saja ..
tugasan harian bertimbun tak pernah habis
I choose to be....relakan saja.
Jom tengok resepi ni pula..salah satu resepi kentang Russet kesukaan saya.
Saya olah sedikit resepi mengikut bahan yang ada di dapur
resepi dan video asal ada di Tip Hero/FB
Let's try baking

Anda perlukan..
4 biji potato Russet besar,scrub kulitnya dan basuh.
*lumur dengan olive oil,serbuk lada hitam dan sedikit garam

1/4-1/2 cawan full cream milk
2-1/2 sudu besar mentega
garam secukup rasa

Bahan filling
1 sudu besar olive oil
1/2 biji bawang besar-dadu kecil
1 cawan daging cincang
2 sudu besar tepung gandum
1/2 kiub pati daging campur 1/2 cawan air
1 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 cawan vege mix. frozen

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 170'c
  • Cucuk potato dengan garfu dan sapukan dengan olive oil,garam dan serbuk lada hitam.
  • Letakkan ke dalam loyang dan bakar dalam oven sehingga ia sedikit lembut.
  • Pusingkan potato dan bakar sebentar lagi.
  • Cucuk dengan pisau untuk memastikan ianya telah lembut .
  • Keluarkan potato dari oven kemudian potong sedikit di bahagian atasnya.
  • Korek keluar isinya dengan sudu dan tinggalkan 1/4 inci ketebalan isi pada kulitnya.
  • Dalam mangkuk,masukkan susu,mentega dan garam dan hancurkan isi potato bersama bahan-bahan tadi hingga ianya lembut.
  • Jika menggunakan piping bag,masukkan mash potato tadi ke dalam piping bag dengan nozzle bintang yang besar.Ketepikan
  • Seterusnya masukkan olive oil ke dalam non-stick pan dan tumiskan bawang besar dadu dengan api sederhana.
  • Tambahkan daging cincang dan kacaukan sentiasa supaya daging tidak bergentel.
  • Tumis hingga daging bertukar warna.
  • Masukkan tepung gandum dan gal rata.
  • Tambah 1/2 cawan air bercampur dengan  kiub pati daging tadi.
  • Seterusnya masukkan serbuk lada hitam dan mix vege.
  • Renehkan sehingga inti menjadi pekat.Angkat.
  • Sudukan inti ke dalam kulit potato yang telah di korek tadi.
  • Paipkan mash potato ke atas inti.
  • Bakar di dalam oven15-20 minit atau sehingga bahagian atas menjadi golden brown.
  • Boleh di makan sebagai side dish bersama ayam bakar dan salad atau makan begitu saja.

3 ulasan:

  1. Terliur terus bila masuk sini...aduuussss...sedapnya Suzana!

    BalasPadam
  2. शिवपाल के शिकार बने युवा नेताओं को मिला अखिलेश का ‘वीटो’
    Readmore todaynews18.com https://goo.gl/YE0Wyp

    BalasPadam