style="text-align: center"

Jumaat, 8 April 2016

CAULIFLOWER CASSEROLE

Assalam buat semua..
Satu lagi resepi cauliflower yang telah saya cuba..
kalau yang tak nak makan berat-berat tu,makan cauliflower ni pun dah memadai.
Cauliflower boleh kita pelbagaikan menjadi resepi yang lebih sihat.
saya suka cuba resepi western,taste great dan ianya ringkas dan sedap pula.
tapi nasi..tak boleh nak di tinggalkan juga!
Resepi dari tiphero.com
Let's try baking.

Bahan-bahan
1 bunga kubis(cauliflower) saiz besar
1 cawan susu -saya guna full cream milk
2 sudu makan tepung gandum
1 biji telur-di pukul
1 sudu teh kosher salt-  saya guna garam biasa
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 cawan keju Mozarella parut
2 sudu besar parmesan cheese
1 sudu besar parsley cincang

Cara membuatnya

  • Panaskan oven pada suhu 170'c.
  • Potong cauliflower mengikut kelopaknya.Belah dua kelopak jika besar sangat.
  • Didihkan air di dalam periuk dan celur cauliflower hingga lembut sedikit dan toskan.
  • Satukan susu,tepung,tambahkan telur,garam,serbuk lada hitam dan satu cawan keju mozarella parut.Gaul rata.
  • Masukkan cauliflower yang telah di celur tadi dan gaul rata bersama bahan campuran.
  • Masukkan ke dalam casserole dish atau bekas tahan panas.
  • Taburkan 1 cawan lagi keju mozarella parut.
  • Bakar dalam oven selama 25 mnit atau sehingga keju menjadi sedikit perang 
  • Taburkan dengan parsley cincang(ganti dengan daun ketumbar) dan parmesan cheese.
  • Sedia untuk di makan.

5 ulasan:

  1. Rajin cuba macam2 resepi....keju tu yang saya terliur!

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekali-sekala makan keju boleh lah,kalu sokmo ....muak juga!lidah melayu .

      Padam
  2. शिवपाल के शिकार बने युवा नेताओं को मिला अखिलेश का ‘वीटो’
    Readmore todaynews18.com https://goo.gl/YE0Wyp

    BalasPadam